FSH en Delver & vd Knaap brachten een helder verhaal

Afgelopen maandag werd er een helder verhaal verteld over de toekomstplannen van Hovocubo.

Onder het motto “De weg naar succes” brachten Every Janzen, Judith van Angeren en Annet Ooijevaar een presentatie waarin kenbaar wordt gemaakt hoe de kwaliteit van het zaalvoetbal verbeterd kan worden.

Allereerst gaf Tineke Diaz een korte weergave over de club Hovocubo. Stukje geschiedenis als inleiding en waar de club eigenlijk naar toe wil. Hierbij kort stilgestaan bij de spelers uit eigen opleiding die aan het doorbreken zijn: Mick van der Gulik, Bart Overtoom, Tjerk Thuring en Kevin tromp en de spelers die nu bij de jeugd in de nationale selecties afgelopen jaar zijn opgenomen geweest (Remco Hoogland en Nick Verlaan). Om dit te bewerkstelligen zijn er twee samenwerkingspartners in het leven geroepen: Futsalschool Hoorn en Delver & van der Knaap Fysiotherapie.

Futsalschool Hoorn

Futsalschool Hoorn is onder leiding van Hovocubaan en veelvuldig kampioen van diverse soorten prijzen binnen het zaalvoetbal Every Janzen. Futsalschool Hoorn blijkt een succesformule waar meerdere clubs profijt van hebben. Every tracht met zijn medewerkers de technische en de tactische vaardigheden van de jonge (zaal-)voetballers te ontwikkelen en plezier te faciliteren aan de hand van ervaring en opgemaakte kennis. Middels een goed gestructureerd programma waarbij veel afwisseling in de oefenstof wordt aangeboden zal de jonge zaalvoetballer zichzelf verbeteren.

Binnen de opdracht van Hovocubo heeft Every ook een beleidsplan geschreven (De weg naar succes). Het jeugdbestuur streeft de komende jaren naar een goed georganiseerde en passende structuur voor het
jeugdvoetbal bij Hovocubo met voor alle betrokkenen heldere en éénduidige uitgangspunten, doelstellingen en afspraken. En als er eens een keer van afgeweken moet worden, moet dit uitlegbaar zijn. Respect, stabiliteit en goede communicatie zijn daarbij belangrijk. In het beleidsplan van Every wordt duidelijk dat om de jeugdleden allemaal te kunnen laten voetballen er een goede organisatie met een helder gedragen beleid nodig is. Het jeugdbestuur is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de jeugdafdeling, het (hoofd)bestuur draagt de eindverantwoordelijkheid. Het is een driejarig plan (2017-2020). Dan moeten de resultaten zichtbaar zijn.

Onder het opleiden en begeleiden van jeugdvoetballers/-sters verstaan we: het ontwikkelen en
verbeteren van voetbalkwaliteiten bij spelers/speelsters op voetbaltechnisch, fysiek, mentaal en
sociaal vlak. Het streven is om een ieder op zijn/haar eigen niveau met plezier in teamverband te
kunnen laten voetballen.

Selectieteams / prestatief: Hierin komen de kinderen die tijdens de selectieperiode van
één of twee kalenderjaren blijk hebben gegeven van een goede techniek en
waarvoor toekomstperspectieven aanwezig zijn voor verdere doorgroeimogelijkheden
binnen Hovocubo.
Overige teams / recreatief: Hierin komen de kinderen die zaalvoetbal gewoon leuk vinden.

Per leeftijdscategorie wordt  duidelijke gemaakt wat belangrijk is om te doen. De opzet van een training bij een jeugdspeler van 11 jaar ziet er anders uit dan bij een jeugdspeler van 17 jaar.

Motivatie & Stimulatie training: In het seizoen 2017-2018 beginnen wij met de pilot Motivatie &
Stimulatie training (M&ST). Hierin geven oudere gemotiveerde en ervaren spelers van de hoofdmacht
training aan de jongere jeugd. FSH wil de pilot M&ST dit seizoen nog opstarten. Het streven is deze M&ST training 1 keer in de 2 maanden te organiseren. Het jeugdkader is verantwoordelijk voor het aanstellen van trainers.

Selectiebeleid Afhankelijk van de leeftijdsgroep worden één of meerdere teams beschouwd als
selectieteam. Voor de overige teams streven we naar dat een ieder op zijn of haar niveau kan spelen

Gewenst gedrag c.q. normen en waarden Gedrag en voorbeeldfunctie Binnen Hovocubo gelden
een aantal normen en waarden, waarvan het respect voor elkaar één van de belangrijkste is. Het
jeugdbestuur ondersteunt dit vanzelfsprekend en verwacht van haar jeugdspelers EN ouders maar
bovenal van haar leiders/trainers dat deze regels worden nageleefd.
Als Hovocubaan met een functie ben je immers in alle opzichten een voorbeeld voor jeugdspelers,
ouders en anderen (óók voor de tegenpartij).

Jeugdcoaches van Hovocubo krijgen allemaal dit beleidsplan en allerlei tips & tricks over het coachen. belangstellenden dit dit ook in bezit willen krijgen kunnen een mail sturen naar info@hovocubo.nl

De reden van het samenstellen van het futsalplan (FHJ), is dat er bij Hovocubo, behoefte bestaat aan
een goede, duidelijke en herkenbare organisatie. Een herkenbaar en aansprekend plan dat door de
vereniging wordt gedragen en uitgedragen. Het is dan ook noodzakelijk dit FHJ jaarlijks en
tussentijds te toetsen en aan het eind van ieder seizoen te evalueren en daar waar nodig tussentijds
bij te schaven.

Alle coaches krijgen

Delver & van der Knaap Fysiotherapie

Judith van Angeren en Annet Ooeijvaar zijn kinderfysiotherapeuten werkzaam bij de praktijk aan de J. Willmesz. Straat 20 in Hoorn. U kunt op fysiohoorn.nl verder kennis met ze maken.

Zij hielden een verhaal over lichamelijke ongemakken waar kinderen regelmatig mee te maken kunnen krijgen. Niet per definitie is ieder pijntje een reden om aan de kant te blijven, maar het is goed om te herkennen.

Kinderfysiotherapie houdt zich bezig met:

  • 0-18 jaar
  • problemen in de motorische ontwikkeling
  • kinderen met over- ondergewicht
  • schrijfproblematiek
  • houdingsproblematiek
  • orthopedische/sportblessures

Sportende kinderen hebben:

  • Meer risico door verminderde coördinatie en perceptie
  • Variatie in groei/ontwikkeling
  • Groeispurt (verandering kraakbeen, dikkere kwetsbare groeischijf, meer botbreuken, verlies van flexibiliteit en meer verwondingen).

De vraag die gesteld werd is of en veld en zaal niet een te hoge belasting is voor het kind. Antwoord hierop was dat dit per kind enorm kan verschillen. Wanneer een persoon, ongeacht leeftijd, twee dagen achter elkaar zware inspanning moet leveren, dan zal dat de tweede dag wellicht gevoeld worden aan het lichaam: vermoeidheid. Dit is echter niet een reden om het te laten wanneer iemand zich er goed bij voelt.

In vrouwenzaalvoetbal.nl staat hier toevallig een leuk artikel over waarin dit wordt uitgelegd. En helemaal leuk om te zien dat er een foto is gebruikt met Hovocubo jeugdzaalvoetballers

Annet en Judith gaven weer welke blessures aan: heup/lies, knie, enkel/voet, pols/vingers/duim bij de leeftijdsgroep 0-18 veel voor kunnen komen.

In de samenwerking met Delver & van der Knaap hopen wij voor onze jeugdleden een laagdrempelige toegang te hebben gecreëerd waarbij coaches, ouders en kinderen op verantwoorde wijze de (zaal)voetbalsport trachten uit te oefenen. Als kinderfysiotherapeut zijn zij bekwaam in het in kaart brengen over de belastbaarheid van het opgroeiende kind en de signalen, pijntjes, beperkingen op juiste wijze te beoordelen. Daar waar nodig kunnen zij hun directe collega’s in de praktijk inschakelen wanneer er vanuit een andere specialisatie (bijvoorbeeld sport fysiotherapie, manueel therapie of echodiagnostiek) hulp nodig is. Kinderen tot 18 jaar zijn verzekerd vanuit de basisverzekering en kunnen direct naar de fysiotherapeut. verwijzing van de huisarts is niet meer nodig. Indien er twijfels zijn door de desbetreffende fysiotherapeut kan er altijd nog naar de arts worden terugverwezen.

Om een afspraak te maken met Judith of Annet kunt u bellen met 0229-215615. De mobiele telefoonnummers van beide dames zullen aan onze jeugdcoaches kenbaar worden gemaakt. Via de coach kunt u dan rechtstreeks met ze in contact komen wanneer daar behoefte aan is.

vervolg?

Al met al kunnen we terug kijken in een goede avond waar een algemeen beeld is weer gegeven over onze toekomstplannen.

Spoedig zullen we inventariseren of we er een vervolg aan kunnen geven waarbij we specifieker op de stof in kunnen gaan. Every zou uitleg kunnen geven over verschillende speelsystemen en Annet en Judith zouden een ziektebeeld die die we bij kinderen die veel sporten veel zien kunnen uitleggen.

 

 

meer nieuws