’Steeds weer iets nieuws uitvinden’
„Als ze vragen om iets op te lossen zeg ik altijd meteen, ja. Bijna altijd vinden wij het wel uit. Maar eigenlijk zijn wij in Nederland de echte specialisten voor hydraulische installaties voor carrosseriebedrijven”, vertelt Wester, „De mobile specials.” Een van zijn meest aansprekende paradepaardjes is nog altijd een van zijn eerste en grootste klussen: alle hydrauliek voor de complete colonne wagens voor officials, jury, winnaars, finishplaats, en internationale pers die van plaats naar plaats toeren in de Tour de France of de Italiaanse Giro. “Kijk maar eens goed bij iedere finishplaats. Al die wagens, compleet met etages erop, worden na afloop keurig in elkaar geklapt en gaan in colonne als truck met oplegger weer naar de volgende plaats, waar ze in no time weer als complete luxe units worden opgebouwd. Al die bewegingen is hydrauliek! Ons werk, hier in Zwaag bedacht, ontworpen en gemaakt. En daarna naar een specialistisch carrosseriebedrijf in Brabant. Want die bouwde toen die enorme wagens.”
Ook al is het alweer jaren geleden, de reputatie van Hydro West was gevestigd. Winfred Wester heeft er best voor moeten buffelen in die beginjaren. Maar hij kijkt nog altijd terug op een aangename leerschool bij de bedrijven waar hij na zijn schooltijd als 15-jarige al aan de slag ging. „Dat was eerst bij Jan Breider Tuinmachines in Hoorn. Begon ik met de bezem in m’n hand, netjes de zaak vegen. Ik leerde er vooral messen slijpen. Tijdens de droge zomer van 1983 werd ik uitgeleend aan Thoma in Westwoud. Daar raakte ik gebiologeerd door de prachtige regeninstallaties die ze verkochten. Ik wilde verder en kon aan de slag bij meneer Dick Thoma. Die had onder meer een afdeling hydrauliek en was daarmee een van de eersten in Nederland. Met erg veel toepassingen in agrarische werktuigen. Thoma werd later verkocht aan Henk Elling en de naam werd JOZ. Ik heb daar een geweldige leerschool gehad. Deed er later de verkoop voor hydrauliek en beregeningsinstalla
Miljonair
Hij begin toen ook zo’n beetje zijn eigen ideeën over hydrauliek te krijgen en wilde wat voor zichzelf gaan ondernemen. „Ik heb toen op een hele knappe manier afscheid genomen van JOZ en Elling. En ben op 1 januari 1996 voor mezelf begonnen. In een schuurtje bij Boy Schouten in Oosterblokker. Het enige dat ik meenam was een balpen en het boekje ’Hoe word ik miljonair. Het boekje heb ik nog en ik moet het ook nog lezen. Ben dus nog geen miljonair.”
Wester begon zonder geld – ’ik was de op een na jongste in een gezin van twaalf’ – en mijn eerste beurs waar ik wat verkocht, was in Tiel in de Betuwe. „Ik raakte daar betrokken bij de kermiswagens, bij die grote attracties, die je moet kunnen uitbouwen en in elkaar klappen. Daar kwam heel veel hydrauliek bij kijken. Moest ik uitvinden en maken. Ik kreeg de kans van die mensen en pakte ’m aan. Een fijne, warme wereld die kermiswereld. Ging echt zo van: maak voor mij ook maar een prijsje. Het hokje bij Boy Schouten moest steeds groter worden. En in 2003 wees Piet Laan van Weber mij op dit pand, En in september zat ik hier, aan de Factorij. ’’
Uitgegroeid
Daar kocht Winfred Wester vorig jaar ook het pand van de buren, dat pal tegen zijn bedrijf stond. Inmiddels is hij bijna klaar de panden aaneen te smeden. Buiten is het al zichtbaar, binnen vrijwel klaar en in het voorjaar volgt de opening.”
Hydro West was inmiddels in al die jaren uitgegroeid tot een fors bedrijf met ook een omvangrijke handel in allerlei soorten cilinders en slangen, koppelingen, sluitingen et cetera. “Alles wordt hier op en top getest en gecertificeerd. Het moet absoluut veilig dit pand verlaten. Er komen bijna altijd enorme krachten op die hydrauliekslangen te staan. Die mogen niet knappen of losschieten”, vertelt hij.
Kippenwagen
Met trots toont hij zijn nieuwste project: de kippenwagen. Een carrosserie, met daarop een verkoopbalie en een aantal braadspitten voor de kippetjes .”Maar mij gaat het natuurlijk om de hydrauliek en de bestuurbaarheid.” Hij toont zijn ontwerp op het beeldscherm, hoe de oplegger zich opent en uitklapt, hoe de hele unit zich opbouwt. Vooral ook hoe hij vernuftig het hele geval op en neer beweegt, de wielen naar voren en naar achter haalt, om dan ineens het gehele wielstel naar achteren te klappen waardoor de unit keurig netjes op de grond staat.
„Het blijft altijd weer uitrekenen en goed uitkijken. Hoe verhouden de krachten zich, waar kunnen er wel of niet draaipunten zijn, hoe werk ik cilinders uit het zicht. Altijd puzzelen, altijd weer opnieuw uitvinden. En ik geniet er steeds weer van als we hier iets hebben neergezet wat anderen nog niet gemaakt hebben.”
Hydro West is op zoek naar studenten
Bij het Clusiuscollege was dat onderkend en daarom heeft de vakgroep Mobiele Werktuigen van deze technische MBO-school contact gezocht met Hydro West en werd in samenwerking een hydrauliek lessenaar geïnstalleerd waardoor de leerlingen allerlei vaardigheden kunnen opdoen.
Ook heeft Wester sinds dit jaar contact met het Horizoncollege in Hoorn. Hij gaat daar een aantal gastlessen geven om jonge studenten enthousiast te maken voor hydrauliek. ,,Ik denk dat ik dat kan bereiken door te vertellen over de prachtige dingen die we hier maken met de vakmensen in ons bedrijf.’’