Afgelopen zaterdag stond onderstaand artikel in het Noord Hollands Dagblad (Den Helder). De HZVO stond aan de basis van het Nederlandse zaalvoetbal. Ook aan de basis van Hovocubo. De KNVB kwam pas later (1967) in beeld waarna ze de competitie van de HZVO overnam. Toch bleef de Helderse Zaalvoetbal Organisatie bestaan.
Reden voor ons om dit artikel te plaatsen samen met het ontstaan ervan welke daaronder te lezen is. Dit is het begin van het Nederlandse zaalvoetbal.
Meer over de geschiedenis van het zaalvoetbal kunt u op onze interactieve pagina vinden van ons jubileumboek wel in beperkte mate nog steeds verkrijgbaar is
HZVO bezweert de crisis en ondergang
Van onze verslaggever
Bron: Noord Hollands Dagblad (Helderse Courant, 26-08-2017)
Op de Buitengewone Algemene Leden Vergadering heeft de Helderse zaalvoetbalkoepel HZVO donderdagavond de crisis en de nakende ondergang kunnen bezweren.
Dat samenzijn was noodzakelijk nadat, in navolging van de voltallige scheidsrechterscommissie, recent ook bestuursleden Piet van der Burg en Ron de Boer hun vertrek wereldkundig maakten in een brief op de website van de organisatie. Daarmee was het HZVO-bestuur uitgedund tot een tweespan: voorzitter Frans Boogert en ledenadministrateur Pieter Collet. De toekomst van de 53-jarige Helderse koepel, die 1041 actieve spelers telt, stond derhalve onder druk.
Terugkerend probleem voor de HZVO is de kwestie van ‘normen en waarden’. ,,Die is in Den Helder op een heel laag peil”, stelt Van der Burg. ,,Bestuursleden en scheidsrechters krijgen veel naar hun hoofd geslingerd. We zijn beschuldigd van corruptie. Er zijn dingen geroepen door bestuursleden van clubs, waarop andere bestuurders naar ons toekwamen met de mededeling dat we dat niet hoefden te pikken. En verder gaat het over normen en waarden naar elkaar toe. Naar scheidsrechters toe. We hebben arbiters die ook ’in de KNVB’ fluiten en zeggen dat het nergens zo erg is als in de HZVO.’’
,,Ik ben al dertien jaar voorzitter en al dertien jaar heb ik het in de algemene ledenvergadering over normen en waarden”, verzucht Boogert. Al met al genoeg reden voor de beide bestuurders en voltallige scheidsrechterscommissie om hun taken neer te leggen. ,Boogert: ,Er was zeker crisis. Ik kan het niet allemaal in mijn eentje. De HZVO stond redelijk op omvallen, Begin september moet de competitie beginnen voor iedereen.’’
Zo ver kwam het donderdagavond niet tijdens de drukbezochte Buitengewone Algemene Leden Vergadering, waar een meerderheid zich uitsprak voor het aanblijven van Van der Burg en De Boer. Van der Burg: ,,Dat vertrouwen hadden we wel even nodig. Toen hebben we elkaar even aangekeken en we gaan door. Het zou zonde zijn als al die spelers door ons toedoen niet meer konden zaalvoetballen. Maar we kijken het een jaar met de normen en waarden. Dit is een allerlaatste waarschuwing.’’
Voorts stapten er donderdagavond vier gegadigden naar vormen om de nieuwe scheidsrechterscommissie te gaan vormen. Boogert: ,,Namen wil ik niet noemen.’’
Fragment uit ons jubileumboek:
Kas Stuive, Pionier zaalvoetbal
In Latijns-Amerika (vooral Argentinië en Brazilië) wordt de zaalvoetbalsport al sinds de jaren ’30 beoefend. Pas na de Tweede Wereldoorlog worden ook competities op touw gezet. Hoewel in 1955 zelfs in Engeland een cupfinale zaalvoetbal gespeeld wordt, blijft de echte doorbraak uit. Zaalvoetbal kwam naar Nederlandse toen mariniers terugkwamen na een missie op vaderlandse bodem en het spel in loodsen en fabriekshallen begonnen te spelen. De naam futsal – de internationale term voor zaalvoetbal – is ook een Spaanse samenvoeging van de woorden futbol (voetbal) en sala (zaal).
Het basisboek zaalvoetbal schrijft: “Als geboortejaar van het veldvoetbal wordt 1863 aangehouden. Op de Engelse scholen van Rugby, Harrow en Winchester werd het veldvoetbal zeer actief gespeeld. Met de ronde bal. Want de ovale bal bleef voortaan binnen het verder zelfstandig ontwikkelde rugby bestaan. In dat geboortejaar van het veldvoetbal richtten de verenigingen uit Cambridge en Londen de Football Association op. Vandaar dat 1863 genoemd wordt als geboortejaar van het huidige veldvoetbal.
In de jaren die daarna volgden groeide en groeide de belangstelling voor deze nieuwe sport. Steeds meer teams schreven zich in. Met name veldclubs sloten zich aan om te voorkomen dat hun voetballers zich bij concurrerende verenigingen gingen spreiden. HRC uit Den Helder was de eerste die zich hier zorgen om maakte en druk op de KNVB legde om hier controle over te houden. Het basisboek: “Daarna werd steeds frequenter overleg gevoerd, met als resultaat dat na twee jaar de KNVB het fenomeen zaalvoetbal erkende. In feite kon men ook niet anders, want de HZVO verkreeg inmiddels de koninklijke goedkeuring en bezat de statuten.” Na Den Helder volgden Alkmaar en Schagen met een zaalvoetbal competitie.Precies 100 jaar later stichtte Kas Stuive de Helderse Zaalvoetbal Organisatie, de HZVO. Een deels bedoeld als grap, gewoon om eens te ervaren hoe het zou lopen, anderdeels met het doel de vele zomeravondvoetballers in de wintermaanden bij elkaar te houden. Met een achttiental teams startte Stuive zijn competitie in de sporthal in Den Helder.” De exacte oprichtingsdatum van de HZVO was 21 juli 1964. Deze organisatie bestaat anno 2016 nog steeds.
De Kop van Noord-Holland kan dan ook – zonder terughoudendheid- de bakermat van het nationale (en ook internationale) zaalvoetbal genoemd worden. De Vonk sloeg snel over naar Helmond, waar de Helmonds zaalvoetbal organisatie actief werd.
In het KNVB jaarverslag van 1967 staat: “Op 21 maart 1967 spraken vertegenwoordigers van het zaalvoetbal Den Helder, Schagen en Helmond, met de toenmalige sectiebestuur Afdelingen van de KNVB in Utrecht”. ”Op 30 juni 1967 werd een studiecommissie zaalvoetbal samengesteld.” Naast KNVB-mensen van de afdelingen kreeg ook Kas Stuive zitting in deze studiecommissie. Tot 1975 bleef hij samen met de KNVB werken aan ontwikkeling van de zaalvoetbalsport. Om medische redenen diende hij toen een stapje terug te doen. Naast alles wat hij deed voor de ontwikkeling van het zaalvoetbal, was hij ook gewoon penningmeester van zaalvoetbalvereniging Watervogels.